تصویر برگزیده
آرشیو
آخرین اخبار

گردوتکانی امسال (نیمه دو م شهریور)هم بازمثل گذشته در دهستان گلیان شروع شد در ادامه مطلب اصطلاحات و رسوم گردوتکانی را که در بین اهالی منطقه رواج دارد توضیح داده می شود.

1:یا,چوب بزرگ ,باریک , منعطفی و سبکی جهت تکانیدن گردوها که معمولا از چوب چنار یا بید یا سپیدار (سیبدال) و...بطول 4تا6متر تهیه می شودو از پایین درخت یا درون شاخه ها بر روی شاخه های حامل گردو زده می شود

2:کوکی,چوبی به قطر دسته ی بیل و در حدود40تا50 سانتی متر که جهت هدف قرار دادن و انداختن گردوهای دور از دسترس گردوتکان در ارتفاع بالای درخت و از پایین استفاده می شود.

3:گردوتکان (جوز گلانی),که معمولا جهت تکانیدن درختان کهنسال و سخت رو و بزرگ از افرادی ماهر و چالاک استفاده می شود که مزد خود را نیز بصورت بخشی از محصول گردو یا وجه دریافت می نمایند که این اجرت سنت و قراردادی از گذشته های دور می باشد.

4:گردو تلاشی,بعد از اتمام کامل چیدن محصول گردو از باغات ,نوجوانان روستا با چوب پلکی به صید گردو های به جای مانده بر درخت می پردازند که بعضا خرج توجیبی تحصیلشان را در می آورند

5:گره,واحد شمارش گردو که هر گره شامل 50 دست ده تایی و جمعا 500 دانه گردو می شود

6:دشتبان گردو که منظور نگهبان فصلی کل باغهای گردو است که معمولا از 20 روز قبل از آغاز فصل گردوتکانی تا پایان شب و روز از باغات نگهبانی می نماید که وظیفه ی اصلی دشتبان جلوگیری از بی نظمی و زودشروع نشدن گردو تکانی خارج از موعد مقرر شده ی اهالی روستا می باشد

7:معمولا بعضی گردوهای نادر و منحصربه فرد توسط اهالی اسامی جالبی برایشان گذاشته شده که به همان معروفند مثلا گردوی پسته ای(از مرغوبترین و نادر ترین گردوهای موجود که بسیار کوچک و در حد پسته های بزرگ می باشند که پوست آنها در هنگام رسیدن خود به خود جدا و با دست مغز به بیرون می آید),گردوی کاغذی(بسیار مرغوب با مغز سفید و پوسته ای نازک و کاغذمانند),گردوی اناری(بسیار بزرگتر از گردوهای معمولی و در اندازه ی انار کوچک),گردوی کوسک(گردویی از نژادوحشی و با پوستی سفت که مرغوب نیست),گردوی کلاغی یا چنگو(شکلی شبیه نوک پرندگان دارند چیزی مثل بادام بزرگ کشیده شده),گردوی بشی(گردویی که خودرو سبز شده و بصورت بش یا دیم رشد کرده است) و.... همچنین خیلی از گردوها به اسم صاحب اولیه آن مشهور هستند

8:از پوستهای سبز و لایه خارجی گردو جهت رنگ ریسهای قالی(نخ های قالی)استفاده می شود و همچنین برگهای زرد وخزان زده ی گردو بعد از گردو تکانی جمع آوری و جهت تغذیه ی مال و احشام استفاده می شود و نیز خود برگها که بر پای درخت می مانند نقش کودبرگ را جهت رشد بهتر درخت ایفا می نمایند

9:در گویش محلی و اسنادو قواله های قدیمی گردو را به نام جوز نیز می شناسیم.

نویسنده: حسین ولی پور مقدم

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی