توانایی زنان عشایر کرمانج در احساس رنگها و رنگآمیزی گاه چنان باورنکردنی است که به اعجاز میماند هم از نظر فراوانی رنگ و ریزهکاریهای رنگآمیزی و هم از لحاظ پختگی و گیرایی و چشمنوازی و هم از نظر هماهنگی پرجاذبه و افسونکنندهای که جریان وقفهناپذیر رنگها را پدیدار میکند.
سفره کردی یک هنر خاص از بافتههای منحصربه فرد زنان کرمانج عشایر خراسان شمالی است و به عنوان هنری وصفناپذیر است که نمادهای مذهبی و احساسی عشایر را نسبت به طبیعت در خود جای داده و نقشهای آن نشانگر عظمت فرهنگ و اعتقادات و آداب و رسوم قوم کرد است.
نمادها در سفره کردی همگی بیانگر شکر به درگاه خدا و نعمات الهی و احترام به طبیعت است، با توجه به ذهنیبودن بافت، نقوش و رنگها میتواند حاکی از روحیه بافنده در زمان بافت باشد.
هنر سفره کردی در شهرستان های بجنورد، شیروان، مانه و سملقان و فاروج رواج دارد. نقشهای بافته شده بر این سفرهها بیشتر حیوان و انسان است و نیز نقش انگشتها در سفره، نماد دستهای بلند شده به درگاه خداوند جهت طلب رزق و روزی است و نقشهای حوض و لاک پشت نیز نماد بارش باران و برکت هستند.
نگاره و نقوش سفره کردی در واقع نقشهای کهنی هستند که در نوع خود بینظیر هستند. نمادها در سفره کردی بیشتر نماد نوع زندگی و معیشت و سیستم اجتماعی و فرهنگی کرمانجهای این دیار را در خود جای داده است.
منبع: برگفته از سایت باشگاه خبرنگاران جوان